Zijn ondernemers voorbereid op financiële tegenslag?

Op dit moment gaat het met de meeste ondernemers voor de wind. 
Welke acties gaan ondernemers nemen als de omzet terugloopt, de resultaten tegenvallen en uiteindelijk de cashflow fors daalt?

 

#innovatie

Op dit moment gaat het met de meeste ondernemers voor de wind. Nieuwe omzetrecords worden gebroken en prachtige financiële resultaten worden behaald. Tegelijkertijd staan bedrijven onder grote druk. Niet alleen de krapte op de arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol, maar ook de steeds hogere eisen van de klant als het gaat om kortere levertijden, service en kwaliteit. Maar welke acties gaan ondernemers nemen als de omzet terugloopt, de resultaten tegenvallen en uiteindelijk de cashflow fors daalt? 

Mijn ervaring is dat de meeste ondernemers nu bezig zijn met de uitdagingen van vandaag en de komende dagen. Een enkeling maakt een begroting voor het komende jaar. Problemen worden opgelost, brandjes worden geblust, de vele e-mails worden beantwoord, onder hoge druk worden de orders dagelijks uitgeleverd en nieuwe opdrachten worden aangenomen. Dat is natuurlijk ook waarom wij de hele dag zo druk zijn en geen tijd vrij maken voor de toekomst van ons bedrijf en onze uiteindelijke droom.

De meeste ondernemers hebben op dit moment bijvoorbeeld niet door dat hun vorderingen op hun klanten langer open blijven staan dan en paar jaar geleden. Dit vinden zij, als zij al over deze informatie beschikken, nu niet relevant. Het gaat immers financieel heel goed en in de cashflow merk je dat nog nauwelijks. De ondernemer heeft nu andere prioriteiten. Ontkenning van deze realiteit is dan een belangrijke valkuil.  

Als ondernemers op termijn merken dat de omzet terugloopt en het resultaat nog harder daalt, dan is er een grote groep ondernemers die dan zegt; dat is maar tijdelijk en dat gaat wel weer over. Of je hebt een groep ondernemers die aangeeft dat het niet aan hun ligt maar aan hun omgeving. 

Ondernemers worden pas echt opgeschrikt als een klant of leverancier failliet gaat of dat de financier van het bedrijf, veelal de bank, zich gaat bemoeien met de achterblijvende winstgevendheid of de sterk dalende cashflow. De eerste reactie en actie van de ondernemer is dan dat gesneden moet worden in de kosten. Medewerkers worden ontslagen, tijdelijke contracten worden beëindigd en niet noodzakelijke uitgaven worden geschrapt. Op het eerste gezicht een voor de hand liggende keuze. Op korte termijn heb je weer wat lucht en kun je financieel weer op adem komen. Maar wat gebeurt er als de omzet nog verder blijft dalen en de cashflow verder verslechtert? Een groot aantal ondernemers steekt het hoofd in het zand of raakt dan in paniek. Met andere woorden: er is geen plan B.

Waarom een onderneming in financieel zwaar weer terecht komt, lees je in mijn volgend blog.

Meer blogs

Waarom komt mijn bedrijf in zwaar weer terecht? foto
Frank Jongejan #financiering

Waarom komt mijn bedrijf in zwaar weer terecht?

Lees meer...
VAN CIJFERS NAAR WAARDEN foto
Frank Jongejan #innovatie

VAN CIJFERS NAAR WAARDEN

Lees meer...
FINANCIERING NODIG? WIJ BIEDEN EEN OPLOSSING foto
Frank Jongejan #financiering#loanstreet#MKB#financieringsaanvraag#krediet

FINANCIERING NODIG? WIJ BIEDEN EEN OPLOSSING

Lees meer...